Jídlo nepatří do koše aneb Jak omezit plýtvání a kam s potravinovým odpadem
Věděli jste, že každý Čech vyhodí ročně až 91 kilogramů jídla? To je obrovské množství potravinového odpadu, které by se dalo využít mnohem lépe. Kromě toho, že tím dáváme zabrat naší peněžence, představuje plýtvání potravinami i globální problém s negativním dopadem na naši planetu. Pojďme se proto podívat na jednoduché kroky, které může udělat každý z nás, abychom tyto negativní důsledky minimalizovali. V tomto článku prozradíme, jak omezit plýtvání, a jak nakládat s potravinovým odpadem.
Proč se jídlo vyhazuje a jak tomu zabránit
Příčin plýtvání potravinami v domácnostech je mnoho. Mezi ty nejčastější patří to, že často nakoupíme více, než dokážeme ve skutečnosti sníst, zapomeneme na potraviny uložené vzadu v lednici, nebo si špatně vyhodnotíme trvanlivost neboli dobu exspirace. Pojďme se proto podívat, jak těmto problémům předcházet.
Nakupujte s rozmyslem
- Seznam je základ: než vyrazíte do obchodu, projděte si lednici a spíž. Udělejte si seznam toho, co skutečně potřebujete.
- Nenakupujte hladoví: když jdeme nakupovat s prázdným žaludkem, máme tendenci nakoupit víc, než je nutné.
- Velikost balení: pokud žijete sami, kupujte menší balení. Je lepší jít nakoupit častěji menší množství, než vyhodit půlku velkého balení.
- Ovoce a zelenina: nebojte se „ošklivé“ zeleniny a ovoce. Často jsou stejně chutné a výživné jako ty „perfektní“ kousky.
Správné skladování je klíčové
- Lednice a spíž: ujistěte se, že potraviny skladujete správně. Některé patří do lednice (např. mléčné výrobky, maso, otevřené zavařeniny), jiné do spíže (např. brambory, cibule, neotevřené konzervy).
- Systém „první dovnitř, první ven“: nově nakoupené potraviny dávejte za ty starší, abyste nejdříve spotřebovali ty s kratší dobou trvanlivosti, nebo ty, které jste nakoupili dříve.
- Využívejte mrazák: zbylé porce jídla, přebytečné ovoce nebo zeleninu můžete zamrazit a použít později.
Využívejte zbytky potravin
- Polévky a omáčky: z vařené zeleniny můžete připravit skvělou krémovou polévku. Zbytky masa se dají použít do sendvičů nebo omáček.
- Pečivo: ze staršího pečiva udělejte krutony do polévky, strouhanku nebo ho namočte do vajíčka a udělejte si chleba ve vajíčku.
- Nenechte se zmást datem minimální trvanlivosti: toto datum často znamená, že potravina je i po něm stále bezpečná ke konzumaci, jen může ztratit na kvalitě (např. křupavosti). Spoléhejte se na svůj nos a oči! Pokud jídlo vypadá, že je v pořádku, a voní, pravděpodobně je poživatelné. Naopak datum „spotřebujte do“ byste měli dodržet.
Kam s potravinami, které už nelze zachránit
I přes veškerou snahu se občas stane, že se nám jídlo zkazí. A i v tomto případě je důležité vědět, kam s ním, aby se využilo co nejefektivněji a nezatěžovalo životní prostředí.
Bioodpad/kompost
Většina zbytků potravin, jako jsou slupky od ovoce a zeleniny, kávová sedlina, čajové sáčky (bez plastu), vaječné skořápky, zbytky vařených pokrmů (bez masa a kostí ve velkém množství), patří do nádob na bioodpad (hnědé popelnice) nebo na domácí kompost. Kompostováním se z nich stane cenný humus pro půdu.
- Co sem patří: zbytky ovoce a zeleniny, ohryzky, slupky, zvadlá zelenina, kávová sedlina, čajové sáčky, skořápky od vajec, vařené zbytky (bez velkého množství masa a kostí).
- Co sem nepatří: kosti, maso, tuky, oleje, mléčné výrobky ve velkém množství (ty lákají škůdce a zpomalují rozklad).
Směsný odpad
Pokud nemáte možnost bioodpad třídit (nemáte kompost ani hnědou popelnici na bioodpad), pak bohužel zbylé zkažené potraviny patří do směsného odpadu (černé popelnice). Je to nejméně ideální řešení, protože pak končí na skládkách, kde se rozkládají a produkují skleníkové plyny. Proto je prioritou snižovat plýtvání a využívat bioodpad.
Kam s obaly nejen od potravin
To, kam patří samotné potraviny, již víme, ale důležité je také správně zlikvidovat obal. Správné třídění odpadu je totiž stejně důležité jako prevence plýtvání, jelikož bez něj není možná recyklace.
Na obalech se setkáte s různými recyklačními symboly, které napoví, co s nimi dál. Jedná se o trojúhelníkové grafické značky, jež jsou umístěny na obalu a doplněny o textové a/nebo číselné označení. Daný recyklační symbol na obalu je pak ještě doplněn o písmenné označení – setkat se můžeme se zkratkou PAP pro papír, GL pro sklo, ALU pro hliníkový obal, C pro kombinované odpady či PET pro plasty. Trojúhelník s plnými šipkami pak signalizuje vhodnost obalu k recyklaci, má-li jen obrysové šipky, pak je daný obal nejen vhodný k recyklaci, ale už byl z recyklovaného materiálu vyroben.
Tříděním odpadu pro lepší budoucnost
Plýtvání potravinami a nesprávné třídění odpadu jsou dva problémy, které jdou ruku v ruce. Když jídlo skončí v koši, nejde „jen“ o vyhozené jídlo, ale i o vyhozenou energii, vodu a zdroje, které byly vynaloženy na jeho produkci. A pokud navíc skončí na skládce smíchané s ostatním odpadem, zatěžuje životní prostředí ještě víc.
Každý malý krok, který uděláme – ať už je to uvaření jídla ze zbytků, nebo pečlivé rozdělení obalů do správných kontejnerů – se počítá. Společně můžeme mít obrovský dopad a přispět k udržitelnější budoucnosti. Proto neplýtvejme a třiďme odpad, má to smysl.
Autor: Redakce NETzin.cz