Chcete svým dětem pomoci se zátěží ve škole? Soustřeďte se hlavně na snídaně a svačiny!
Zdravé a nutričně vyladěné snídaně a svačiny jsou základem úspěšného dne. Tělo se jednak po ránu dobře vyčistí od zplodin z předchozího dne (k čemuž potřebuje dost energie a tekutin), jednak musí nabrat energii na den nadcházející. Ale pozor, ne ze sladkostí – ty sice mají energeticky rychlý nástup, ale ještě rychlejší pád.
Nutričně vyrovnaná strava totiž dodá dítěti energii pozvolně, čímž mu dlouhodoběji umožní soustředit se a dobře pracovat (učit se). Kdežto sladkosti nastartují tělo k vysokému výkonu, způsobí nesoustředěnost, přemíru energie, následovanou rychlým útlumem. Ani v jednom z těch dvou stádií se dítěti ve škole nevnímá a neučí dobře.
Nejvíce svým dětem prospějete snídaní a svačinou vyrobenou ze základních surovin, nikoliv z polotovarů, které jsou zakonzervovány mnoha chemikáliemi. Že je výroba domácích snídaní a svačin ze základních surovin příliš náročná? Pojďte se přesvědčit o tom, že ne. Bonusem je pak ještě ušetření nemalých finančních prostředků, protože základní suroviny (např. tvaroh, vanilkový cukr a smetana) vás vyjdou mnohem levněji než hotové produkty (pribinák) či polotovary.
Jak na správné snídaně?
Dítě se ráno musí hlavně napít. Tím by měl každý den začít. Volte buď vodu z kohoutku, nebo ji vylepšete třeba domácím či bio ovocným sirupem. Podávat můžete i ředěný stoprocentní džus nebo čerstvou ovocnou šťávu, ale také zředěnou. Dobrý je i čaj.
Po pití se dítě může jít oblékat a vy mu mezitím přichystáte lehkou snídani, třeba v podobě pečiva s máslem a medem. Místo medu můžete dát třeba šunku nebo sýr, ale ty už jsou někdy pro dítě po ránu těžké do bříška. Šunce a sýru vyhraďte prostor spíše na svačinu.
Kdo rád obilnou kaši, jistě ho hned po ránu potěší ovesná kaše s medem, ovocem a oříšky. A nemusíte ji ráno vařit, stačí večer zalít vločky (a semínka) vodou nebo třeba rostlinným nápojem. V tomto složení nemusí základ do lednice, vydrží i na lince. Ráno můžete rozmixovat a přidat pár kousků ovoce, ale i oříšků. Abyste se nemuseli po ránu zdržovat s velkým mixérem, bude tu pro vás pomocníkem mixér ponorný. Investice do něj nemusí být vysoká. Stačí pár stovek – nahlédněte třeba do letáku Kaufland.
Pokud vločky zalijete mlékem, na noc je do lednice raději dejte a ráno vytáhněte alespoň půl hodiny před konzumací, aby se trošku ovlažily.
Jogurt s vločkami, semínky a ovocem také nebude k zahození. Jen se musí namíchat několik minut před konzumací, aby vločky dostatečně změkly. Ovšem pozor, použít musíte čisté vločky, ne mysli nebo zapékané krusli, či tomu podobná lákadla plná řepného cukru.
A co dát dětem do školy?
Může to být pečivo s domácí pomazánkou, žervé sýrem, máslem, šunkou, plátkem sýra nebo třeba neslazeným arašídovým máslem. Děti ocení mezi plátky pečiva také listy salátu. Celou svačinu to totiž zjemní.
Nezapomínejte přidat zeleninu – je vhodné ji nakrájet na plátky nebo menší kousky, aby se dítěti lépe konzumovala. Fajn jsou například pevnější zeleninové proužky, kterými může dítě nabírat sýr cottage. K tomu pečivo.
Jestli mají děti sladký zub, zaměřte se spíše na jogurty s doma přichystaným ovocem (i sušeným), ovocné saláty, ovocné mléčno-tvarohové koktejly, domácí buchty a k nim jogurt nebo již výše zmiňované obilné kaše z vloček a vybrané tekutiny, k tomu med, ovoce, případně domácí marmeláda.
Pro přípravu svačin kupujte základní suroviny, ne třeba hotové pomazánky. Při nákupu zaměřte zejména na tvaroh, žervé sýr, tvrdý sýr, kvalitní šunku, konzervu rybiček, luštěniny na pomazánkový základ a podobně. Když nahlédnete například do letáku Lidl, jistě naznáte, že i v základních surovinách je z čeho vybírat a že oproti nákupu hotových produktů opravdu dost ušetříte.
Celozrnné pečivo?
Často se doporučuje dávat dětem celozrnné pečivo. Jenže i toto doporučení má své ale (nyní zcela vynecháme celiaky, kteří mají úplně jiný režim). Dětská střeva někdy ještě nejsou dost vyzrálá k tomu, aby dokázala bez problémů strávit celozrnnou mouku. Týká se to zejména dětí na prvním stupni.
Takže pokud se vám dítě svěří, že ho po celozrnném rohlíku bolí bříško nebo ho trápí průjem, nahraďte celozrnné pečivo kvalitním chlebem. A celozrnnou mouku zaveďte do jídelníčku zase později.
PR text
Autor: Redakce NETzin.cz